Fourme d’Ambert AOP

 

Francuski, półmiękki ser z mleka krowiego. Produkowany tradycyjną metodą w kształcie wysokiego walca. Naturalna skórka okrywa jasne elastyczne wnętrze poprzerastane nieregularnymi grudkami ciemnej pleśni. Kremowy miąższ i ostrość szlachetnej pleśni gwarantują bogaty i pełny smak.

Doskonały do sałatek, zup, sosów, makaronów, zapiekanek i na deskę serów.

 

Kraj pochodzenia: Francja

Rodzaj mleka: pasteryzowane krowie

Masa netto: 2,2 kg

Ilość sztuk w kartonie: 2

Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1393 kJ / 336 kcal; Tłuszcz 28 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g; Węglowodany 1 g, w tym cukry 0,5 g; Białko 20 g; Sól 2,1 g.

Specjalne: chroniona nazwa pochodzenia