Bleu d’Auvergne AOP
Francuski, półmiękki ser z mleka krowiego. Produkowany tradycyjną metodą w kształcie płaskiego cylindra. Barwa skórki zmienia się wraz z dojrzewaniem i przyjmuje barwę od jasnej słomkowej aż do ciemnoszarej, pokrytej pleśnią. Kremowy słodki miąższ poprzerastany jest żyłkami ciemnoniebieskiej pleśni o ostrym zapachu i wyrazistym smaku.
Doskonały na deskę serów, do sałatek z dodatkiem orzechów, zup, sosów i makaronów.
Kraj pochodzenia: Francja
Rodzaj mleka: pasteryzowane krowie
Masa netto: 2,5 kg
Ilość sztuk w kartonie: 2
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1419 kJ / 342 kcal; Tłuszcz 28 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g; Węglowodany 1 g, w tym cukry 0,5 g; Białko 21 g; Sól 2,6 g.
Specjalne: chroniona nazwa pochodzenia