Bleu d’Auvergne AOP

 

Francuski, półmiękki ser z mleka krowiego. Produkowany tradycyjną metodą w kształcie płaskiego cylindra. Barwa skórki zmienia się wraz z dojrzewaniem i przyjmuje barwę od jasnej słomkowej aż do ciemnoszarej, pokrytej pleśnią. Kremowy słodki miąższ poprzerastany jest żyłkami ciemnoniebieskiej pleśni o ostrym zapachu i wyrazistym smaku.

Doskonały na deskę serów, do sałatek z dodatkiem orzechów, zup, sosów i makaronów.

 

Kraj pochodzenia: Francja

Rodzaj mleka: pasteryzowane krowie

Masa netto: 2,5 kg

Ilość sztuk w kartonie: 2

Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1419 kJ / 342 kcal; Tłuszcz 28 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g; Węglowodany 1 g, w tym cukry 0,5 g; Białko 21 g; Sól 2,6 g.

Specjalne: chroniona nazwa pochodzenia